Om BSA

Borlänge Sändareamatörer bildades år 1975

”Till radiointresserade i Borlänge med omnejd”

Det var Carl-Erik, SM4ASI och Jan, SM4ANV som tog initiativet till att bilda en radioklubb i Borlänge. Tillsammans skickade man den 15 februari 1975 ett brev till bygdens alla registrerade sändaramatörer och lyssnaramatörer med en kallelse till ett intressemöte. Brevet inleddes med orden ”Till radiointresserade i Borlänge med omnejd” och resten är historia.

Man hade bokat ett lokal på biblioteket den 27 februari och nu ville man att så många intresserade som möjligt skulle komma till mötet för att diskutera en framtida amatörradioklubb och eventuellt utse en interimsstyrelse.

Intresset var stort och förutom 29 st. radiointresserade deltog även sex journalister från Dala Demokraten, Falu Kuriren och Borlänge Tidning på mötet. Även en representant från Borlänge Kommun fanns närvarande.

På mötet diskuterade man förutom förutsättningarna för en klubb även detaljer som stadgar, klubblokal, sektioner, verksamhet och klubbens namn. Bland förslagen fanns Borlänge Radioklubb, Tunabygdens Radiosällskap och Radioten. Det slutgiltiga namnet blev dock det nuvarande. Man föreslog även flera alternativ till anropssignal. Ex. SK4MAS och SK4KF.

Intresset för en radioklubb var stort och på det efterföljande mötet vid Borlänge Bibliotek den 24 april 1975 bildades därmed Borlänge Sändarematörer officiellt. Stadgar klubbades igenom, styrelse och revisorer valdes och det beslutades att en klubblokal ska hyras i Islingby gamla skola för 125 kr/månad. Medlemsavgiften klubbades till 10 kr med halverad avgift för skolungdom.

Sammanfattat av SM4WWO Robert från gamla protokoll och brev.

 

Vad gör då Föreningen Borlänge Sändareamatörer?

Det är en fråga som inte är allt för lätt att besvara. Grunden i vår verksamhet är Amatörradio som du kan hitta mer information om på Föreningen Sveriges Sändareamatörers hemsida.

För närvarande har vi i BSA ingen aktiv verksamhet förutom att förvalta och underhålla klubbens länksändare och utrustning som vi har på ett berg i kommunen.

 

Bli medlem

Självklart skall du vara medlem i BSA och stödja föreningens olika projekt och driften av våra repeatrar och utrustningar. Även om du inte nyttjar repeatrarna just nu så bidrar du som medlem till att vi kan ha vår utrustning kvar, för dig och alla andra radioamatörer som bor eller hälsar på i vår bygd.

Medlemsavgiften är för närvarande 250 kr/år.

Betala in beloppet till PG 82 43 72-7, ange din anropssignal, eller namn, så vi vet vem som betalat. Skicka även ett mejl till bsa-(a)-sk4bw.net med din fullständiga adress och kontaktuppgifter.

 

E-postlista

Här på hemsidan finns visserligen information men info om aktiviteter skickas även ut på en e-postlista. Mejla till bsa-(a)-sk4bw.net och tala om att du vill vara med på vår mejllista.

 

Styrelsen 2023:

Ordförande: Lars Möttönen, SM4UXQ
Sekreterare: Jon Eriksson, SM4UZM
Kassör: Per Helmfridson, SM4OUF
Ledamot: Johan Nilsson, SM4XFJ
Ledamot: Martin Kivi, SM4WMD
Ledamot: Robert Lind, SM4WWO

Repeateransvarig:
Bo Bergström, SM4MJR

Kontakt:

bsa-(a)-sk4bw.net

Borlänge Sändareamatörer
c/o Per Helmfridsson
Ringargatan 63D
784 67 Borlänge

PG 824 372-7
Org.nr. 802534-8734